Revizuirea unei lucrari de licenta

Writing Your Dissertation in Fifteen Minutes a Day

 

DE CE ȘI CUM SĂ REVIZUITI

Cei mai mulți dintre noi care compunem pe un computer lucrare licenta la comanda înțelegem revizuirea ca pe un proces continuu, chiar constant. De fiecare dată când apăsați butonul de ștergere, de fiecare dată când tăiați și lipiți, de fiecare dată când scoateți o virgulă sau schimbați un cuvânt cu altul, revizuiți.

Dar revizuirea reală înseamnă mai mult decât a face câteva modificări ici și colo. Revizuirea reală necesită să vă deschideți posibilitatea ca părți din lucrarea dvs. – și chiar întreaga lucrare – ar putea fi nevoite să fie regândite și rescrise.

Atingerea acestei stări de spirit este dificilă. În primul rând, s-ar putea să fii foarte atașat de ceea ce ai scris. Este posibil să nu doriți să schimbați un cuvânt, darămite trei sau patru paragrafe. În al doilea rând, este chestiunea timpului: simți că lucrarea are nevoie de o muncă majoră, dar se pregătește mâine, sau ai un examen la fizică, sau răcești și știi că trebuie să dormi. În al treilea rând, este posibil să aveți dificultăți în a înțelege ce este exact în neregulă cu lucrarea dvs. În cele din urmă, s-ar putea să fii pur și simplu sătul de hârtie. Cum poți să-i dai o nouă încercare când epuizarea te ține în strânsoarea ei? De ce ar trebui să fii deranjat (sau copleșit de) procesul de revizuire?

Desigur, s-ar putea să vă convingem că revizuirea merită efortul suplimentar, pur și simplu spunând că revizuirea unei lucrări vă va ajuta să obțineți o notă mai bună. Un cititor poate simți când un articol a fost luat în considerare și re-considerat. Această „considerare” (și aici ne referim la cuvântul în ambele sensuri) nu este pierdută de profesorul dumneavoastră și va fi răsplătită.

Dar mai important decât notele este că revizuirea lucrărilor te învață să fii un scriitor mai bun. Studiile au arătat din nou și din nou că cel mai bun mod de a învăța să scrie este să rescrieți. În procesul de revizuire, vă îmbunătățiți abilitățile de citire și abilitățile analitice. Înveți să-ți provoci propriile idei, adâncindu-ți și întărindu-ți astfel argumentul. Înveți să găsești punctele slabe în scrisul tău. Puteți descoperi chiar modele de eroare sau obiceiuri de organizare care vă subminează lucrările.

Deși revizuirea necesită timp și energie, te ajută, de asemenea, să devii un scriitor mai eficient pe drum. Dacă, de exemplu, ați descoperit prin procesul de revizuire că aveți tendința de a vă îngropa propozițiile subiectului în mijlocul paragrafelor, puteți lua această descoperire cu dvs. în timp ce redactați următoarea lucrare. Este mai puțin probabil să faci din nou această greșeală.

Poate că am răspuns la întrebarea „De ce ar trebui să revizuiesc?” Următoarea întrebare, desigur, este „Cum?” Există multe tipuri diferite de revizuire:

  • Revizuire la scară largă: Acest tip de revizuire implică examinarea întregii lucrări pentru locuri în care gândirea dvs. pare să meargă prost. S-ar putea să fie nevoie să furnizați dovezi, să definiți termeni sau să adăugați un pas complet nou la raționamentul dvs. S-ar putea chiar să decideți să vă restructurați sau să vă rescrieți complet lucrarea dacă descoperiți o idee nouă care vă intrigă sau o structură care pare a fi mai eficientă decât cea pe care ați folosit-o.
  • Revizuire la scară mică: revizuirea la scară mică trebuie să aibă loc atunci când știți că o anumită parte a hârtiei dumneavoastră nu funcționează. Poate că introducerea are nevoie de lucru. Poate că o parte a argumentului pare slabă. După ce ați localizat problema, vă veți concentra pe revizuirea acelei secțiuni a lucrării. Când ați terminat, veți dori să vă reconsiderați lucrarea în ansamblu pentru a vă asigura că revizuirile dvs. funcționează în contextul întregii lucrări.
  • Editare: de prea multe ori elevii confundă editarea cu revizuirea. Nu sunt aceleași procese. Editarea este procesul de găsire a unor probleme minore cu un text – probleme care pot fi rezolvate cu ușurință prin ștergerea unui cuvânt sau a unei propoziții, tăierea și lipirea unui paragraf și așa mai departe. Când editați, vă gândiți la cititorul dvs. S-ar putea să fiți mulțumit de felul în care v-ați scris lucrarea, dar va găsi cititorul dvs. lucrarea clară, lizibilă, interesantă? Cum poți rescrie lucrarea astfel încât să fie mai clară, mai concisă și, cel mai important, să fie o plăcere de citit?
  • Corectare: atunci când corectezi, cauți greșeli în lucrarea ta. Greșelile obișnuite surprinse în corecturi sunt erorile de punctuație, greșelile de ortografie, acordul subiect-verb, confuzia sa/este, confuzia lor/există și așa mai departe. Când corectezi, trebuie să încetinești lectura, permițându-ți ochiului să se concentreze pe fiecare cuvânt, fiecare frază din lucrarea ta. Citirea cu voce tare vă poate ajuta să încetiniți, îndreptându-vă atenția asupra erorilor care au rămas nevăzute. De asemenea, UTILIZAȚI VERIFICAREA ORTOGRAFICĂ. Profesorii sunt mai puțin îngăduitori cu greșelile de ortografie și greșelile de tipar decât erau înainte de inventarea acestui instrument foarte util.